facebook
Mika Eirtovaara

Tähtiin kirjoitettu

Saaristo-oopperan tuotanto Tähtiin kirjoitettu kertoo Alma ja Toivo Kuulan kouraisevan rakkaustarinan. Alma Kuulan monologi ja Toivo Kuulan kuolemattomat laulut kertovat yhdessä kahden nuoren elämästä, uskosta taiteeseen ja suureen tehtävään suomalaisuuden luomisessa. Rakastavaiset kestivät vaikeudet, mutta juuri kun kaiken piti olla hyvin, kohtalo päätti toisin. Heidän osansa oli tähtiin kirjoitettu.

Tähtiin kirjoitettu on sekä monologinäytelmä että konsertti. Teoksessa kuullaan 11 Toivo Kuulan rakastettua laulua, kuten Tuijotin tulehen kauan, Kesäyö kirkkomaalla ja Sinipiika sekä pianoteoksia. Alman roolin laulaa sopraano Marjukka Tepponen, Toivona on pianisti Jukka Nykänen.

Musiikki Toivo Kuula
Käsikirjoitus Juhani Koivisto
Ohjaus Merja Larivaara

vanhapiika_ja_varas_juliste

Yleisöpalautetta Tähtiin kirjoitettu-esityksestä:

Kiitos yhdestä elämäni hienoimmista elämyksistä. <3 Sydän löi kiivaasti tarinan tahtiin, ja lopussa kyyneleet virtasivat vuolaina. Niin vahvaa ja kuitenkin niin herkkää. Syvältä koskettavaa. Tätä on taide parhaimmillaan.

Tällaiselle pienelle jalokivelle toivon paljon esityksiä ja pitkää kiertueikää! (psst. YLElle TV-oopperaksi mitä sopivin tuotanto!) Lilli Paasikivi

Olen työskennellyt teatterissa vuodesta 1963 alkaen eli yli 50 vuotta. Tänään koin Turun VPK:n jotain sellaista, jota en ole kokenut koskaan aikaisemmin! Huikean elämyksen, joka osui suoraan sydämen pohjaan! Tähtiin kirjoitettu” oli kristallin kirkas. Erityisesti libretto. Miten taitavasti, suorastaan nerokkaasti Koivisto kuljettaa Toivo Kuulan ja Alman rakkauden eteemme. Laulut jatkavat tarinaa, ja jälleen uusi teksti, laulu ja eteemme piirtyy Alman kautta koko Kuulan kummallinen elämä. Kaiken yllä kuulemme taiteilija Marjukka Tepposen lumoavan äänen sitovan tarinan ja kun hän osoittautuu aivan ällistyttävän taitavaksi näyttelijäksi on taideteos valmis. En yleensä haltioidu, en ihastu en hätkähdä...Mutta tänään Turussa klo 15-16 koin jotain sellaista että liikutuin vallan kokonaan, vanha mies. Tätä esitystä tätä teosta, lavastusta en Kuulan ilmeikästä selkää en unohda, kiitos....Juhani, kiitos kaikesta...ohjauksesta Merjalle! tulkaa Tampereelle...kiitos Päivi...

vanhapiika_ja_varas_juliste

Näin illan päätteeksi haluan vielä kiittää tänä iltana kokemastani "Tähtiin kirjoitettu"-laulunäytemästä Alminsalissa. Olipa kerrassaan tyylikkäästi ja taidokkaasti toteutettu tuotanto!

Marjukka Tepponen oli hurmaava ja syvästi tunteva Alma ja Jukka Nykänen hieno liedkumppani ja selkeä säveltäjän näyttämöhahmo. Esiintyminen oli keskittynyttä, intensiivistä, aitoa...meille kanssakokijoille nautinnollista!

Juhani Koivistolle suurkiitos erinomaisesta dramaturgiasta, Merja Larivaaralle bravissima hienonhienosta ohjauksesta (Less is truly more!) ja Saaristo-oopperan voimanaiselle Päivi Nisulalle onnittelut komeasta produktiosta ja kiitos yhteistyöstä

Aivan uskomattoman hieno suoritus: Marjukka Tepponen sekä laulajana että näyttelijänä Alma Kuulan roolissa, yksin näyttämöllä koko esitystä kannatellen!!! Jukka Nykänen oli muuttunut Toivo Kuulaksi niin, että oli vaikea tunnistaa. Juhani Koivisto oli sommitellut Kuulan laulut etevästi tarinan osaksi. Päivi Nisula koko tuotannon taustavoimana. Yleisö keskittyi täysin hiljaa.

vanhapiika_ja_varas_juliste

Katso esityksen traileri täältä:

Lue Turun Sanomien arvio täältä: